Събития

Втори международен средновековен фестивал . Ново начало .

Фестивалната зона на Исторически парк, с. Неофит Рилски, общ. Ветрино, обл. Варна

От 18.06 до 19.06.2022г. Исторически парк ще бъде домакин на Втория международен средновековен фестивал ,,Ново начало‘‘, организиран по повод 3-тата годишнина от откриването на най-големия културно-исторически атракцион в света и посветен на създаването на Българската държава на Долния Дунав в края на VII век (680-681г.).

По време на двата фестивални дни ще бъдат пресъздадени бита, културата и военното дело на българите и народите от Евразия през периода на Ранното средновековие - от края на на V век (476 година) до края на X век (1000 година). Гости на фестивала ще бъдат сдружения за историческа реконструкция, свободни реконструктори, майстори занаятчии, музиканти и творци от България и чужбина.

Гостите на Исторически парк ще се пренесат изцяло в света на средновековните войни и ще станат свидетели на оспорвани турнири: стрелба с традиционен лък - ,,ЗМЕЕБОРЕЦ‘‘, стрелба с лък от кон - ,,СТРЕЛЦИ ДОБРОКОННИЦИ‘‘, исторически средновековен бой - ,,МЕЧЕНОША‘‘. Ще наблюдават зрелищни войнски игри от кон - ,,РИСТAНИЕ‘‘ и ще настръхнат при сблъсъка на дружините средновековни войни - ,,ВЕЛИКА СЕЧ‘‘.

И полкове ще се сберат кат морски пясък - златощитници и толулоносци, доброконници и железноодеждници. И всичките железоносци, мъже храбри, оръженосни и силни, исполини телом, огън в бран дишащи. И още мъже ратни шлемоносци и копийники, пешаци, оръжники, мечники, конники и стрелци, и щитники и борци. И ще се изпълни полето с храбри мъже и всичката земя с желязо. Ще летят копия, ще сияят шлемове и щитове. Като зора ще заблестят и въздухът ще се изпълни със сулици летящи.

БЪДЕТЕ ЗАЕДНО С НАС на Втория международен средновековен фестивал „Ново начало“, на 18.06 – 19.06.2022г. в Исторически парк, с. Неофит Рилски, общ. Ветрино. 


Общи условия: 

https://ipark.bg/bg-BG/GeneralTerms/Details/945


ПРОГРАМА  НА II МЕЖДУНАРОДЕН СРЕДНОВЕКОВЕН  ФЕСТИВАЛ . НОВО НАЧАЛО .

https://ipark.bg/bg-BG/News/Details/953