Новини

Българи победиха в първото издание на турнир по стрелба с традиционен лък "Исторически парк"

Най-големият международен турнир по стрелба с традиционен лък организиран някога в България бе спечелен от българите Йоана Няголова (категория жени), Антон Георгиев (категория мъже) и Мария Терзиева (категория деца), Нина Янкова грабна бронза (категория жени), а Никола Павлов взе среброто (категория деца).


В него взеха участие 61 стрелци от България, Турция и Румъния. При чудесна организация, стрелците се състезаваха в 7 + 1 дисциплини, сред които и много необичайни, като: стрелба над водна повърхност по 3D мишена – мечка; стрелба от гърба на кон; стрелба от крепостна кула по макети на войни; стрелба по гърне с монети от дистанция 30м и др. В състезанието взеха участие 21 стрелци от ,,Българска школа по старинни войнски изкуства - Величие“ при Исторически Парк.


Часът е 09:00 и стрелците вече се събират около статуята на тракийският стрелец пред Исторически парк. Слънцето огрява стрелбището по цялата територия на която се простира парка без нито един облак препятствие! Това е добър знак за всички участници, защото те са готови за сблъсък. Сблъсък не само помежду си, но и сблъсък със самите себе си, защото стрелбата с традиоционен лък е и вътрешна битка (bellum intestinum).


Покрай "каменното" заведение вече се обсъждат стратегии, загрява се и участниците се запознават един с друг. Правят си и снимки заедно, защото знаят, че това е само началото на една голяма традиция в България! Още от пръв поглед виждаме различните средновековни кафтани на участниците - турците имат калпаци с козина, типични за тях нагръдници, които са част от самият кафтан и емблематичните за тях разцветки в синьо и бяло. Румънците се открояват с изчистени дрехи и платнени шапки в разнородни цветове - светло синьо, жълто, кафяво и бежово. От Българските участници също имаше такива, които не можеш да подминеш с лека ръка - доцент Николай Нинов и Ружди Мехмед се откроиха с техни пищни и царствени кафтани (очаквайте снимки скоро). 


И така, настана време за стрелба. Часът е 10:20 и участници се отправят към стрелбището, за да получат инструкции как ще протече денят и да пострелят малко за загрявка.


Ръководители и технически организатори на турнира бяха Емил Нешкински, Милен Петров и Роман Георгиев. Те бяха и съдиите като всеки от тях пое по един отбор, защото беше непосилна задача за един съдия да ръководите 61 участници в турнира. Емил и Милен представиха дисциплините и дадоха инструкции на участниците. Настроението вече беше приповдигнато и всички нямаха търпение да опънат тетивата.


Първите три дисциплини вървяха паралелно - стрелба по цифрови мишени върващи в поредност, стрелба по мишени с лисици до тракийските гробници и стрелба по макети на войни от кулата на славянското селище. Стрелите летяха, някои се чупиха уцелвайки металните шлемове на войнските макети, а много от тях въобще не успяваха да поразят целта. Това са дисциплини, които са нови за повечето участници и предизвикателството беше огромно!


Последва стрелба от кон, а след това стрелба по мишени със заек и дългоочакваната дисциплина стрелба по 3D модел на мечка от моста над горния водопад. Стрелите свистяха със страшна сила над водата и в крайна сметка мечката не успя да се измъкне! Най-добрите участници успяха да пуснат по 2-3 стрели в целта от над 50 метра разстояние.


И съвсем като за финал организаторите бяха предвидили изненадваща дисциплина, която беше само за забавление и не носеше точки на печелившите. И то какво забавление беше само! Заданието тук беше да се уцелят 3 висящи от въже гърненца, които криеха тайна награда. Дистанцият беше около 30/35 метра, а това се оказа доста трудна задача! В самото й начало, обаче, участниците решиха на предизвикат Милен Петров, който е един от най-опитните реконструктори и възстановчици на българското средновековие в България, да открие тази дисциплина като пусне 1 стрела към мишените. За учудване на всички той не пропусна. Всички избухнаха във възторжени викове и ръкопляскане и никой нямаше търпение да започне да стреля. Така и се случи. Отне на стрелците около 20-30 минути да свалят и трите мишени като 2 от тях бяха уцелени едновременно от двама различни участника, което беше достоен финал на турнира.


Това обаче не беше краят на деня. Само два часа по-късно беше официалното награждаване където бяха обявени всички победители. Като всяко тържествено събитие и тук имаше нещо, с което да се подкрепят участниците и гостите като то беше предоставено директно от кухните на Исторически парк - медено вино, тракийски питки с лимец, сок от бъз и сок от роза - все неща част от хранителната култура по нашите земи и то приготвени по най-чист начин. 


Това беше и идеалният момент Милен Петров да представи за пръв път и традиционна българска мишена за стрелба с лък. Но за нея повече съвсем скоро, защото искаме да я представим подобаващо! 


Очаквайте догодина второто издание на турнир "Исторически парк"!


Общо класиране:

Деца:

1. Мария Терзиева – 26т.

2. Никола Павлов – 19т.

3. Пресиян Иванов – 0т.

Жени:

1. Йоана Няголова – 69т.

2. Lacramioara Matei – 43т.

3. Нина Янкова – 34т.

4. Adela Maresh – 23т.

5. Галина Симеонова – 21т.

6. Милена Василева – 21т.

7. Косара Нинова – 16т.

8. Йоана Дамянова – 13т.

9. Andrea Tudor – 11т.

10. Ирина Пеева – 9т.

11. Калина Атанасова – 8т.

12. Pinar Kipri – 6т.

13. Станимира Михайлова – 0т.

Мъже:

1. Антон Георгиев – 77т.

2. Ивайло Илиев – 75т.

3. Николай Кюрчев – 72т.

4. Панчо Бешков – 68т.

5. Николай Данев – 67т.

6. Лутиан Георгио – 58т.

7. Борис Камбуров – 54т.

8. Omer Koc – 53т.

9. Борис Желязков – 51т.

10. Иван Иванов – 51т.

11. Anton Criveanu – 49т

12. Любен Кънчев – 48т.

13. Adrian Popa – 48т.

14. Здравко Павлов – 47т.

15. Serhat Senol – 46т.

16. Георги георгиев – 46т.

17. Захари Илиев – 44т.

18. Ружди Айдън – 42т.

19. Калоян Еленов – 41т.

20. Aleksandru Negrut – 41т.

21. Marian Leonida– 39т.

22. Talat Sunetcioglu – 39т.

23. Атанас Стойчев – 39т.

24. Людмил Игнатиев – 36т.

25. Иван Христев – 35т.

26. Can Uzatici – 35т.

27. Борис Борисов – 37т.

28. Христо Белчев – 32т.

29. Любен Николов – 31т.

30. Ismail Taskin – 31т.

31. Апостол Костов – 31т.

32. Димитър Даскалов – 26т.

33. Жасмин Първанов – 25т.

34. Akin Ahu – 24т.

35. Пиер Леонар – 23т.

36. Венко Йорданов – 22т.

37. Живко Лазаров – 22т.

38. Bahadir Afsar – 21т.

39. Ангел Кузманов – 20т.

40. Росен Иванов – 20т.

41. Георги Връбчев – 16т.

42. Милен Връбчев – 15т.

43. Евгени Учкунов -14т.

44. Aleksandru Matei – 11т.

45. Николай Нинов – 10т.