Събития

Международен фестивал на традиционната храна

Исторически парк, с. Неофит Рилски, общ. Ветрино, обл. Варна

От 26-и до 29-и август Исторически парк отваря врати за първия Международен фестивал на традиционната храна.

Традициите са неизменна част от всяка култура и помагат тя да се съхрани през вековете. Много народни обичаи са свързани с храната, затова тя, подобно на езика, е основен етнически белег и част от фолклора. Използването на определени хранителни съставки и методи за приготвяне на храната, които се предават от поколение на поколение, наричаме традиционна кухня.

Поради нарастващата глобализация на хранителния пазар много традиционни храни са изложени на риск да изчезнат, а с тях и един основен елемент от културното ни богатство.

Фестивалът на традиционната храна в Исторически Парк ще спомогне да се пренесат знания от миналото към настоящето и бъдещето. Тук, в сърцето на Парка, сред прекрасната природа, прохладата на езерата и достоверна историческа обстановка, ще имате възможност да посетите кулинарни работилници и множество представяния на традиционни ястия от България и съседните балкански страни.

Майстори готвачи, известни сомелиери и производители на био храни ще демонстрират своите умения за приготвяне на традиционни гозби и производство на храна, която поддържа здравето и духа ни.

Изобилие от вкусове от различни, близки и далечни краища ще бъдат чудесен повод да поемете на път към Исторически Парк, за да останете с незабравими впечатления.

Освен с кулинарни изкушения във фестивалните дни ще съживим миналото чрез демонстрации от реконструктурския екип на школа „Величие“ към Исторически парк, музикални и танцови изпълнения от местни състави и други изненади.

Заемете първи ред във вашето пътуване в миналото, като посетите фестивала на храните в Исторически парк!

Кога: 26-29.08.2021 от 10 до 22 ч.
Къде: Исторически Парк, с.Неофит Рилски, 9223
Вход: Редовен билет за Исторически парк


За въпроси, моля свържете се с нас на:

0888221404 или пишете на info@ipark.bg