Събития

Международно състезание със соколи "НЕБЕСНИ БОЙЦИ"

Исторически парк

Международно състезание със соколи "НЕБЕСНИ БОЙЦИ"

 17-18 февруари 2024 година

За триумфално завръщане през месец февруари се готвят участниците във второто издание на международното състезание „Небесни бойци“.

Този уникален формат на съревнование с артистични елементи ще събере обучени соколи и техните стопани от различни краища на България и чужбина.

Очарователната атмосфера на Изтока с всичката си сила и царствено изящество ще се пренесе у нас и ще дефилира край Исторически парк за годишното участие в оспорваното съревнование.

Притежавайки голяма издръжливост, силни наследствени инстинкти и бързина на атаката, господарите на небето ще завладеят въздушния терен с динамични маневри.

Благодарение на естествения си инстинкт за лов, в съчетание със способността си да се издигат високо в небето и спускат със светкавична скорост към земята, СОКОЛИТЕ са живото чудо на света.

Със своето хармонично телосложение и красиви екстериорни форми хищниците-изтребители ще се проявят не само като майстори на въздушните боеве, но и като впечатляващи спортни артисти на небесната сцена, способни да пленят сърцето на всеки зрител.

Развъждането и обучението на соколи е доста скъпо занимание, достойно за особи с аристократично потекло. И днес, и в миналото,  притежанието  им е израз на престиж.

Способността на хищниците да се поддават на опитомяване и подчиняват на зова на господаря си е тайна на природата, която в очите на арабите придава допълнително очарование на соколарството.

В рамките на състезанието неразривната симбиоза между спорт и изкуство ще се оценява от тричленна съдийска колегия.

Строги критерии, като техника на изпълнение и точност на атаката, ще определят носителите на наградите в различни категории.

Дневна програма:

17.02.2024 година

Предназначен изцяло  за отчитане на спортните постижения, майсторство на техниката и превъзходство във въздуха , през първият ден 17.02.2024 състезанието ще се проведе на терен извън Исторически парк.

Достъп до събитието: 17.02.2024

Достъпът до мястото на провеждане се осъществява с предварително закупени билети за високопроходими автомобили JEEP Wrangler Unlimited.

Продажбите на билети се извършват  предварително или на място от касата на Исторически парк. Организаторът осигурява лимитиран брой автомобили /12+3бр/ , които ще бъдат на разположение на паркинга на Исторически парк.

Цена на билетите:

• Индивидуален билет за споделено пътуване, на стойност 50 лв/човек. Споделеното пътуване е за 4 човека.

• Билет за наем на джип на стойност 160 лв/автомобил. Автомобилът е с капацитет 4 човека.


18.02.2024

В следобедните часове на вторият ден (неделя), каним  малки и големи във Входна крепост на Исторически парк където всички ще се насладят на конкурсите за екстериор и красота. Хищни птици и обучени ловни кучета ще дефилират в очакване на резултатите от състезанието.

 На необичайната изложба, гостите на Исторически парк ще имат възможността да се докоснат до живата природа, да научат за живота в естествената  среда на властелините на небесната шир, както и да се насладят на тяхната елегантност и красота.

В рамките на конкурса за екстериор и красота, участниците – соколи и ловни кучета – ще бъдат оценявани от жури, което ще включва експерти в областта на природозащитата, зоолози и любители на лова. Те ще оценяват различни аспекти, не само грация, симетрия, здравословно състояние, но и уменията на кучетата в различни ловни сценарии.

 Предоставяйки автентична обстановка, Исторически парк е най-подходящото място за този вид събития.

Домакини на събитието са Исторически парк и Българска школа за старинни войнски изкуства „Величие“.

• Спонсори на събитието са Ayama Segutel и Versele-Laga.

• Почетни гости на състезанието са Българският соколарски клуб и Asociația Accipiter Romania.

Независимо дали сте любители на природата, спорта или просто ценители на естетиката на свободния полет, това събитие ще ви завладее с уникалната комбинация от сила, изящество и невероятни умения.


БЪДЕТЕ С НАС!

СТАНЕТЕ ЗРИТЕЛИ НА НЕВИЖДАНО ДОСЕГА ПРЕДСТАВЛЕНИЕ!

„НЕБЕСНИ БОЙЦИ‘‘ ВИ ОЧАКВАТ!


За контакт:

Мартин Петров

Mobile: +359884873517

Ралица Петрова

Mobile: +359884618648

Email: ralitsa.petrova@ipark.bg