Събития

Античен фестивал ,,ОДРЮЗА - Люлката на хилядата градове‘‘

Исторически парк

АНТИЧЕН ФЕСТИВАЛ  ,,ОДРЮЗА - Люлката на хилядата градове‘‘

Исторически фестивал ,,ОДРЮЗА - Люлката на хилядата градове‘‘ е събитие, посветено на материалната и духовна култура на античната цивилизация и държавните традиции на Одриското тракийско царство (гр. Βασίλειον Ὀδρυσῶν), на Балканите.

Фестивалът ще се проведе на 27 – 28 юли 2024г., в ,,Исторически парк‘‘ – своеобразен музей на ,,живата българска история‘‘, изграден в с. Неофит Рилски, община Ветрино, област Варна, България.

Организатори на фестивала са ,,Исторически парк‘‘ АД и Българска школа за старинни войнски изкуства ,,Величие‘‘.

27 юли 2024г. (събота)

Участие във фестивала ще вземат сдружения за антична историческа реконструкция от България, Швейцария, Гърция, Румъния и Италия. Двата фестивални дни ще бъдат наситени с битки и ритуали, а нощите с вино, песни и танци на боговете:

Откриване на фестивала с ,,Ритуал за посрещане на царските гости‘‘ (антични реконструктори и майстори занаятчии от страната и чужбина) (11:00ч. – 11:30ч.);

Представяне на сдруженията за антична реконструкция, пред посетители и гости на Исторически парк (12:00 – 13:00ч.);

Разходка на гостите - участници из ,,древна Одрюза‘‘ (Антична зона на Исторически парк) и обзорна беседа за туристите - посетители на Парка (14:00 – 16:00ч.);

• Представления на групите за антична историческа реконструкция – демонстрационни битки на хоплити и пелтасти, ритуали и приношения, открити уроци по история и др., представяни от участниците във Фестивала (16:00 – 18:00ч.);


21:00ч., гости и посететели на фестивала ще станат свидетели и на грандиозния вечерен спектакъл ,,Тракийският царски пир‘‘.


Най – знатните сред копиеборците траки от Одрюза, Кабиле и Севтополис, конелюбивите гети и скити от Даусдава и Хелис, и щитоносните предани мъже дошли Тива, Спарта и Атина, ще бъдат сред избраните, които Терес - царят на одрисите ще приеме в ,,Мъжката зала на славата‘‘. Тези любимци на боговете, ще пируват с чашите на посветените и опивайки се с божествената ,,зейла‘‘ – напитката на Дионисос, ще принасят жертви пред олтарите и боговете ще бъдат свидетели на техните решения.

28 юли 2024г. (неделя)

През втория фестивален ден - ,,Денят на битките‘‘, когато гръмнат бурите на Ареса, вождовете на мъжете ще примерят силите си в тракийските войнски игри - ,,Арети‘‘ (ἀρετη).

Подобно на архаичните войнски надпревари ,,атлетикос‘‘ и първите Олимпийски игри в Древна Гърция, тракийските игри ще съберат най-смелите, в състезания по:

Бягане на един стадий – 192,27м ,,стадиодромос‘‘(στάδιοδρομος) ибягане с доспехи ,,хоплитодромос‘‘ (ὁπλιτόδρομος), на средна дистанция наречена двоен бяг - ,,диаулос‘‘ (diaulos) или 2 стадия по 192,28 м (384м);

Хвърляне на копие ,,аконтисмос‘‘ (ακοντισμός) с дължина 1 човешки ръст и на мраморен диск ,,дискос‘‘;

Борба ,,пали‘‘ (πάλη) - демонстративна схватка по древните правила и турнир с предварително записване на участниците;

Юмручен бой ,,пигмахия‘‘ (пυγμαχία) и свободен бой ,,панкратион‘‘ (παγκράτιονбой с ,,всички сили‘‘) – демонстративни схватки по древните правила;

• Въоръжени двубои ,,мономахия‘‘ (μουνομαχίης) - турнир за бойци.

Войни от Тракия, Дакия и Македония, атлети от Спарта и Атина, конници от скитските степи и мъже от планините на Галия, ще извоюват славни победи, ще окичат главите си с лаврови венци, а стените на светлите си храмове с разбитите доспехи на противника.

И техните имена ще се произнасят от устието на Нестос при Абдера, та чак до Черното море и от Бизанта на Бялото море до голямата река Истрос. Мълвата за подвизите им ще прелети до великите Пела, Тива и Атина и ще стигне могъщата Спарта.

 Бъдете заедно с нас!

 📡 Следете календара и информационните канали на Историческия парк!

 Не пропускайте нито едно от тях!

🌈 Историята живее – създайте спомени с нас!


Античен фестивал ,,Одрюза – Люлката на Хилядата градове‘‘, на 27 – 28 юли 2024г., в ,,Исторически парк‘‘, с. Н. Рилски, общ. Ветрино, обл. Варна, България.


Общите условия за участие и провеждане на събитието ще намерите: ТУК