Цар Ивайло

30.00 levs
Encyclopedia
294

Автор: Цветанка Симеонова 

Художник - Веселин Чакъров 


Тази книга разказва за Ивайло - необикновеният воин - селянин и цар, за изборите, пред които е бил и пзравен и решенията, които е взел. През втората половина на Xll в. българските земи са подложени на опустошителни татарски набези, а Византия, империята на ромеите, засилва опитите си за подчиняване на българското царство. Било е време за действие, за несломима вяра и безгранична смелост. Било е време да разпознаеш знака свише. Било е време да се появи Ивайло. 


Пръст от лобното място на цар Ивайло се съхранява в храма “Свети 40 мъченици” във Велико Търново. По идея на проф. Божидар Димитров, доразвита и осъществила се до днес с участието на проф. Пламен Палвов и Павел Чернев, светинята е на път да се превърне в Пантеон на българските владетели. В църквата тържествено са препогребани костите на цар Калоян и на трима търновски боляри. Донесен е съшо и пръст от гроба на Михаил lll Шишман Асен, от могилите на кaновете Кубрат и Аспарух и от гроба на цар Георги l Тертер. 

Из книгата:


„Този човек, като се грижел за свинете, за себе си и не помислял.Той не се грижел нито за храна ,нито за дрехи, а се хранел с един само хляб и диви плодове, изобщо живеел скромно и бедно. Но в разговора си с други такива пак бедняци той открито изказвал себе си странни мечти, на които те отговаряли повечето със смях, отколкото с увереност. Като се въодушевявал от някакви си, не зная отгде взети надежни, той станал по-внимателен към себе си и,както можел, молел се на Бога; защото где би могъл той да научи памет божествените молитви, когато в простатата си направа той е живял почти между същите такива диви хора, каквито са били и пасените от него свине!”