Антропоморфна каничка

1700,00 лв.
Панагюрското златно съкровище
33

Антропоморфна каничка с грифони, лъвска глава, сфинкс и палмета. Богатата и изящна украса на този съд изисква обстойно описание, за да определим символиката на всяко изобразено митично същество. Грифоните са древен символ на слънчевата енергия, свирепи закрилници на богатството. Те защитават живота и спокойствието на земните владетели и носят устойчивост на земния цикъл. Вярва се, че хибридното същество е израз на двойствената същност на човека. Лъвската глава е соларен символ, който олицетворява могъщество, сила, смелост, мъдрост, щедрост и справедливост. Тази глава е вплетена в шията на женското лице, внушавайки, че всичко зависи от това как изразяваме своите мисли и с каква сила ги предаваме на хората около нас. Сфинксът символизира достойнство, кралска власт, мъдрост и могъщество. Палметата е божествено дърво или наричана още дърво на живота.

Тази каничка е подходящ вариант за подарък за сватба, рожден ден или за някой специален човек с усет към изкуството или виното, на когото да пожелаем с нея мъдрост, красота, дълголетие и сила. 

---

Ритонизирана каничка, ръчно изработена от мед и позлатена с 24-каратово злато Височина: 20 см Тегло: 119 гр Размери на кутията: 18,5 х 28,5 х 14 см, тегло: 1838 гр. цвят: светло кафяв Сертификат на български и английски език