Изчерпан

Ритонът с протоме на козел

1700,00 лв.
Панагюрското златно съкровище
28

Ритонът с протоме на козел вдъхновява със символиката, скрита в това първично на пръв поглед животно, а изваяните по стените на съда божества предизвикват истински възторг. Козелът е покровител на върховете и емблема на превъзходство, плодовитост, похотливост, потентност и хитрост. С този завършен финес и цялото си изящество този ритон е готов да бъде поднесен като подарък на специален човек. Върху шийката на ритона има релефни фигури на Хера, Артемида, Аполон и Нике. Хера е богиня, покровителка на брака и пазителка на майките по време на раждане, властница над небето, повелителка на облаците и бурите. Артемида е богиня на лова, плодородието и живота. Дарява щастие в брака, като се считa, че самата тя е девица. Аполон е бог на музиката, танците, поезията, медицината и пророчествата. Изобразяван е като красив млад мъж с лира в ръка. Нике е богиня на победата. 

Според траките пиенето от такъв ритон дарява със сила, достатъчна един смъртен да постигне успех във всичко, с което се захване. Затова е подходящ за подарък за рожден ден, сватба, за любима жена или пък за амбициозни и борбени мъже.

---

Ритонът е ръчно изработен от мед и позлатен с 24-каратово злато Дължина: 20 см, тегло: 82 гр Размери на кутията: 26 х 21 х 15 см, тегло: 1600 гр., цвят: светло кафяв Сертификат на български и английски език