Партньори

Държавен исторически, архитектурен и художествен музей-резерват Елабуга

Държавния историко-архитектурен и художествен музей-резерват Елабуга е създаден през 1989 г. На площ от 491,5 хектара има уникален ансамбъл от окръг Елабуга от 19 - началото на 20 век. Музеят-резерват е пазител на 184 обекта на културно наследство, неговите заслуги са признати на национално и международно ниво. От 2009 г. музеят-резерват е включен в Единния федерален регистър на туроператорите в Русия, от 2013 г. - в Асоциацията на туроператорите на Русия.

Всеки, който дойде в Елабуга, може да направи едно незабравимо пътешествие в миналото. Едно от най-загадъчните и красиви места на това пътуване ще бъде кулата на селището Елабуга („Дяволска“). Повече от хиляда години тя се издига като самотния страж над стръмния бряг на Кама.

Улиците Казанская, Спасская, Набережная, Большая Покровская, Гассара, които съставляват историческия квартал на музеите, всяка сграда, в която е пример за търговски сгради от втората половина на XIX век, представляват голяма художествена стойност и научен интерес. Култовите сгради на Елабуга са поразителни в красотата и величието си - Спаската катедрала, Николската и Покровската църкви, Катедралната джамия "Джамиг".

Градът е богат на исторически личности. Великият руски художник-пейзажист И.И. Шишкин, световноизвестният психиатър В.М. Бехтерев, там живееше кавалерист-девойка Н.А. Дурова, прекара последните дни от живота си поет М.И. Цветаева, учи в местното реално училище бъдещият маршал на Съветския съюз Л.А. Говоров ...


Адрес: 423600 Република Татарстан, Елабуга, ул. Гассара, 9
За контакти: 7-86-68, + 7-917-871-75-01 - туристически информационен център
Сайт: elabuga.com