Новини

Нова кампания за засаждане на дървета 2022

И тази година ние от Исторически парк и „Земята на свободните хора“ облагородяваме районите около Исторически парк, село Неофит Рилски и като допълнение тази година разрастваме обсега на залесяване до околните села в община Ветрино.

Подготвили сме общо 3000 дървета, главно широколистни, с които да създадем нови гористи местности и да привлечем чрез създалата се нова благоприятна среда животински и растителни форми на живот.

В кампанията може да направите няколко неща, които вероятно ще ви донесат щастие и удовлетворение:

- да се включите в залесяването като доброволец и да бъдете част от общност, в която има сплотеност, говори се и се действа за съзидание и се случват истински разговори и отношения;

-да дарите средства за дръвче и то да бъде засято с Вашето име или името на някой близък, заедно с кратко послание/завет и да имате Ваше дръвче на едно прекрасно място;

- може да ползвате повода да посетите "Исторически парк" и да си припомните за "истинските неща" при човеците, защото тези "неща" вече са в червената книга на изчезващите принципи, качества и мисли.

Няколко интересни факта за дръвчетата и инициативите по засажденето им, които организираме:

1. На снимките виждате над 900 дръвчета, които пристигат от Холандия. Пътуват в хладилно ремарке и всеки ред е покрит с специални текстилни одеала, намокрени с вода, за да са свежи след дългото пътуване в топлото време.

2. За по-нататъшната грижа за дръвчетата, сме закупили водоноска, с която ги поливаме. През горещите месеци необходимото количество вода за едно дръвче, за да расте нормално е около 100 литра на седмица. Само за тази партида това означава 90 тона седмично.

3. За засаждането обикновено се събират много доброволци и се получават сплотяващи общността събития, които обикновено завършват с обща трапеза и различни приятни занимания. Идват много млади семейства с малки деца, които също помагат и заяждат свое дръвче.

4. Миналата година участници във фейсбук групата ГоратаБГ ни обвиниха, че вземаме пари от хората за дръвчета, които никога няма да се хванат, защото не е подходящо да се садят юли и август. Истината към днешна дата, е че 100 от 100 дръвчета са се хванали. Причината за голямата успеваемост, е че дръвчетата са контейнерно отглеждани и много високо качество, което избираме за нашите обекти. Друг много важен елемент е поливането, за което споменахме по-горе.

Как да дарите дърво на Исторически парк и община Ветрино?

1. Изберете подходящото дърво с подходяща символика от кампанията

shop.ipark.bg

2. Обадете се за поръчка на

+359889222885 или

+359877230884

3. Обсъдете името и посланието на дървото и завършете поръчката

4. Ще получите банкова сметка, на която да преведете съответната сума за дарение.