Общи условия

Професионално жури картинна изложба за историческа живопис "Българската азбука"

Проф. Аксиния Джурова е професор д-р по изкуствознание. От 1974 г. работи в Института за изкуствознание на БАН, от 1984 е редовен професор по история на изкуството в Софийския университет (Център по културознание). От 1986 г. е директор на Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“ към Софийския университет. От 1987 до 1995 г. е вицепрезидент на Международната асоциация за изследване на славянските култури към ЮНЕСКО. Основател (с проф. Николай Генчев) на катедрата по културознание в СУ „Св. Кл. Охридски” и на Центъра за славянско-византийски проучвания „Иван Дуйчев” към него. От 1989 г. е гост професор на много чуждестранни университети в Италия, Ватикана, САЩ, Германия, Белгия, Израел, Русия, Япония. Организатор и куратор на много изложби по средновековно и съвременно изкуство у нас, в Европа, Азия и САЩ, автор на филми и предавания в България, Италия и Франция. Автор на над 50 научни монографии и студии.

Проф. Маргарита Ваклинова е българска археоложка, дългогодишен преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, НБУ и гост професор в Парижкия университет и в Страсбург, автор е на повече от 150 научни публикации. През 1962 г. завършва специалност „История“ в Софийския университет, специализира археология с музейно дело. През 1980 г. става доктор по история. През 1971 – 1972 и 1988 – 1989 г. специализира във Франция. В периода от 1962 до 1966 г. е завеждащ Историческия музей в Смолян. В периода от 1966 до 1974 г. е проучвател в Археологическия институт с музей при БАН. В периода от 1974 до 1984 г. е научен сътрудник в същия институт. В периода от 1984 до 2004 г. е старши научен сътрудник. През 2009 г. президентът на Република България – Георги Първанов я награждава с орден Стара планина и орден Св. св. Кирил и Методий – за особено значимите заслуги за развитието на културата. През септември 2020 г. с решение на СОС е наградена със званието „Почетен гражданин на София“ – за научната си дейност и за приноса в областта на изследването и опазването на културното наследство.

Андрей Янев

Роден в Бургас, Завършва НХА – специалност стенопис .Специализира художествен емайл в Санкт Петербург, Русия.

2018 – Творчески престой и изложба в „GRIFFIS ART CENTER” Ню Лондон, САЩ

1982 - 2021, над 70 самостоятелни изложби в страната и чужбина: София, Варна, Стара Загора, Балчик, Пловдив, Бургас, Словения, Гърция,Германия, Англия, Белгия, Корея, Полша, САЩ, Унгария, Италия, Хърватска, Турция, Австрия и др.

Участие в международни и световни биеналета, триеналета на изкуствата в:

Пекин-Китай, Сеул – Корея, Дубай – ОАЕ, Чихуахуа- Мксико, Бразилия,

Ханой-Виетнам, Варна-България, и мн. други.

Участия в национални и международни симпозиуми и пленери.

2004 – представяне в световното списание”INTERNATIONAL ARTIST”, като автор от балканите и България, представител на „балканското мислене и култура“. www.internationalartist.com

Съосновател и съорганизатор на пленер и фестивал “ Художници, Балчик, Любов – среща на европейски морета”.

Съавтор, съорганизатор и участник в национални и международни проекти за работа с деца съвместно с “Академия за детско творчество – ДАЯ”. www.akademiadaya.com

Картината „Влюбени лотоси “, 03/г. 2020 е сред избраните от екипа на „International Art Biennale “Пекин - Китай, илюстрираща темата„ Любовта може да победи вирус “.

Картината “Прошка” е използвана от американската църква” HOPE” на 11 септември 2005г. като титулна /билборд и представителни материали/ обявен за ден на прошка. Публикувана е в десетки световни издания като илюстрация по темата.

Носител на множество престижни номинации, дипломи и награди от национални и международни конкурси в областта на живописта и др.

Удостоен със Сертификат и значка “Златна книга” за принос в развитието и представянето на българската култура от „Съвет на европейската научна и културна общност“

Негови творби са притежание на Национална художествена галерия, Градски художествени галерии, музеи, държавни и частни колекции в страната и чужбина.

1982 – 2021 - Множество реализации на монументални витражи, стъкло мозайки, стенописи, емайлови пана в обществени сгради, стенописи в църковни храмове и частни домове в България и чужбина.

Автор на поредицата изложби - "Тиха Светлина" и "Тиха светлина" –Ангели, подкрепена от Министерство на културата на Република България.

Автор на поредицата изложби – „Във всичко има семена от всеки“.

Автор на поредицата изложби – „Завръщането на пастирите“.

Участва в проекти към “Център за семиотични и културни изследвания ”Светите земи и българската култура” 2013,14, 15, 16, 17,18, 19, 20г., ВУЗФ “Света гора и българската култура” 2007,08,09,10,11,12г., НБУ “Атон в българската култура и словесност” 2005 - 2006 г. с ръководител проф. М.Дачев.

Съорганизатор и участник към центъра за семиотични и културни изследвания на поредица изложби „Атон в рисунки и фотографии“ съвместно с Мирослав Дачев.

Член на Съюза на българските художници.

Член на групата на бургаските художници.

Член на УС на Център за семиотични и културни изследвания