Събития

ТРЕТИ МЕЖДУНАРОДЕН ТУРНИР ПО СТРЕЛБА С ТРАДИЦИОНЕН ЛЪК „ИСТОРИЧЕСКИ ПАРК“ – 2022

Исторически парк, с. Неофит Рилски, общ. Ветрино, обл. Варна

От 24.09 – 25.09.2022г. Исторически парк ще бъде домакин на Трети Международен Турнир по Стрелба с Традиционен Лък ,,Исторически парк‘‘, 2022г.

Участие в тази голяма и вече традиционна надпревара, ще вземат стрелци от България и чужбина, които ще премерят сили в стрелба с древните исторически форми на лъка. За официални гости на турнира ще бъдат поканени някои от най-изявените стрелци и ерудити на традиционната стрелба, а за безпристрастното отчитане на резултатите и отсъждане на призовите места ще бъде определена авторитетна съдийска колегия, излъчена от Българската федерация по стрелба с лък.

Правилникът на състезанието ще включва два състезателни дни. Стрелците ще премерят сили в различни дисциплини, като: средновековна въртяща се мишена ,,ЗМЕЕБОРЕЦ“, стрелба по традиционна османска мишена, дисциплина за далечна стрелба 90 м., приложна стрелба по 3D мишени, стрелба от лодка, стрелба под наклон от крепостна стена, както и стрелба по различни мишени на различни дистанции от 10 до 60 м. Общо 18 дисциплини.

Турнирът е отворен и в него ще може да се включи всеки почитател на изкуството за стрелба с лък, който предварително е заявил своето участие. Кандидатът трябва да разполага с традиционен лък без поставка за стрелата, поне 12 дървени стрели с естествен накрайник (,,селф нок“ ) и традиционно историческо облекло. Таксата за участие в турнира е 50 лева за възрастни и 25 лева за младежи.

Стрелците ще се съревновават в три групи - деца, жени и мъже. Записването за турнира става онлайн чрез заявка за участие от бутона отдолу „Заяви участие“.

Заявки за участие се приемат до 21/09/2022 година. Участници, които не са заявили онлайн своето участие и се регистрират в турнира в деня на провеждането му, заплащат пълна такса за участие без да е включено изхранване.

Заявки за участие се приемат до 21/09/2022 година. Участници, които не са заявили онлайн своето присъствие и се регистрират в турнира в деня на провеждането му,  заплащат пълна  такса за участие без да е  включено изхранване.


Наградният фонд на турнира осигурява домакина и организатор на събитието - Исторически парк. Паркът ще има за цел да възнагради достойно труда и уменията на най-добрите стрелци и възродители на това древно и красиво изкуство. Победителите в различните групи ще получат призове за I, II, III място, като при мъже и жени са предвидени и парични награди, а при децата предметни такива. Специален приз ще бъде отсъден и за най-добрия стрелец в дисциплината – въртяща се средновековна мишена ,,ЗМЕЕБОРЕЦ‘‘.

В двата състезателни дни Исторически парк очаква хиляди гости, любители на историята и културата на своите предци, от България и целия цивилизован свят. Всички посетители ще се насладят на древното изкуство и уменията на бойците с лък.

БЪДЕТЕ ЗАЕДНО С НАС,

на Третия международен турнир по стрелба с традиционен лък – ,,Исторически парк‘‘, на 24.09 – 25.09. 2022г. в Исторически парк, с. Н.Рилски

За въпроси относно състезанието, дисциплини и оборудване
Емил Митков
+359898651210


За организационни въпроси, настаняване и други
Ралица Петрова
+359884618648


 Настаняването на участниците ще  бъде организирано в Юртено селище към къмпинг „Наедно“ в с. Неофит Рилски.

https://drive.google.com/drive/folders/1EDLPudjg0TI-UhqktWk7xa5KNFGYKSVq

Полезна информация


Селището разполага с:

  • 20 юрти, в които могат да бъдат настанени общо 149 човека
  • 16 големи юрти, във всяка от които могат да бъдат настанени до 8 човека (общо за 128 човека), като всяка такава юрта разполага с 4 двуетажни легла
  • 2 малки юрти, във всяка от които могат да бъдат настанени 6 човека. Малките юрти разполагат с една спалня и две отделни двуетажни легла
  • 1 малка юрта за 5 човека, която разполага с една спалня, едно двуетажно и едно единично легло
  • 1 малка юрта за 4 човека, която разполага с една спалня и две отделни единични легла