Събития

Международен турнир по стрелба с традиционен лък ,,Исторически парк” [ОБНОВЕНО]

Исторически парк
Международен турнир по стрелба с традиционен лък ,,Исторически парк” [ОБНОВЕНО]

Настоящата световна и национална ситуация с коронавируса ни принуждава да отменим събитието. Надяваме се скоро да имаме възможността да го реализираме с участие на състезатели от цял свят. Бъдете здрави!


От 08.05. - 10.05. 2020г. в България, на територията на Исторически парк, ще се състои турнирът с най-голям награден фонд в света - Международен турнир по стрелба с традиционен лък ,,Исторически парк” – България, 2020г. Участие в турнира ще вземат над двеста стрелци от България, Турция, Румъния, Молдова, Украйна, Беларус и др., които ще премерят сили в стрелба с историческите форми на лъка от древността и средновековието. 

Регламентът на състезанието ще включва три състезателни дни, в които ще бъдат проведени квалификации (08-09.05.) и финали (10.05.). Ще се води стрелба по няколко вида традиционни исторически мишени – българска въртяща мишена ,,Змееборец“, османска мишена ,,Пута“, както и надпревара на различни дистанции от 10 до 60м. Турнирът е отворен и в него могат да вземат участие всички почитатели на това древно изкуство. Неотменно изискване към тях ще бъде, притежаването и използването на традиционен лък, без прорез за стрелата, стрели със ,,селф нок“ и естествени пера, както и традиционно историческо облекло.

Наградният фонд на турнира, на стойност 32 000 лв е осигурен от домакина и организатор на събитието ,,Исторически парк“ и има за цел да възнагради по един подобаващ начин, труда и уменията на най-добрите стрелци и възродители на това древно и красиво изкуство. Наградният фонд ще бъде разпределен в две категории – мъже и жени, с по три призови места: I място - 10 000 лв; II място – 4 000 лв; III място – 2000 лв. Малките стрелци в категория деца, ще получат красиви предметни награди и призове.

Официални гости на турнира ще бъдат едни от най-големите стрелци и ерудити на традиционната стрелба по света – Лукас Новотни (Съединени американски щати), Стивън Селби (Великобритания). През дните от 08.05. до 10.05.2020г., гости на турнира и ,,Исторически парк“, ще бъдат и хиляди хора - любители на Историята и войнските изкуства на своите предци, от България и целия цивилизован свят.  


Всички любители на традиционната стрелба са добре дошли. Заповядайте и Вие и нека ЗАЕДНО да съживим за България, още една красива част от нейната древна история и култура! 


РЕГЛАМЕНТ:


В турнира ще могат да вземат участие стрелци, които притежават традиционен лък без поставка за стрелата и дървени или бамбукови стрели с естествени пера. Пластмасовите насадки са забранени! Насадките трябва да са от естествени материали-рог, кост, дърво, също тип ‘‘селф нок‘‘ с или без вложка. Върхове, само спортни!

Всеки стрелец трябва да притежава минимум 12 стрели. Всяка стрела трябва да е надписана с името на участника.

Всякакви мерни прибори и отбелязвания по дръжката и тялото на лъка, които могат да се ползват за прицел, няма да се допускат! Разрешава се само един нок пойнт на тетивата! Позволени са всякакви хватове, спусъците са забранени!

Попадения след рикошет или отскочила стрела от мишената няма да се отчитат!

Участниците ще стрелят в групи от 3 до 5 стрелци, като във всяка група ще има съдия, който ще дава начало и край на стрелбата и ще отбелязва точките според попаденията.

Стартовите номера ще се определят според реда на записване и след проверка на оръжията на 08.05.

Само родители ще имат право, по желание да стрелят с децата си в една група и с поредни стартови номера!

 Разговорите със стрелящите са абсолютно забранени!

Арогантно и неспортсменското поведение няма да бъде толерирано, като съдийския колектив ще има право да отстранява участници, които възпрепятстват провеждането на мероприятието, също и стрелци в нетрезво състояние!

В повечето от предвидените дисциплини, дистанциите няма да се обявяват предварително!

   Квалификации, по една серия в дисциплините:

 1. Квадратна хартиена мишена разчертана на шест малки квадрата, които ще са номерирани хаотично от 1 до 6. Стреля се според поредността на квадратите, като се преминава към следващ, само след попадение в предходен! Попаденията в непореден квадрат не се отчитат! 6 стрели.
 2. Стрелба от седеж по 3D животно. 6 стрели.
 3. Стрелба от кулата на аула на Исторически парк. Стреля се по два торса на воини, близък и далечен, разположени между юртите във военния лагер! Всеки стрелец ще има право да изстреля по три стрели към всеки един от торсовете, като поредността на стрелба към близкия или далечния ще се реши на място от съдиите! 6 стрели.
 4. Стрелба по българска, въртяща мишена. При попадение стрелбата се прекратява. 3 стрели.
 5. Стрелба над езерото на Исторически парк! Мишена 3D животно. 6 стрели.
 6. Традиционна османска мишена ‘‘пута‘‘. 6 стрели.
 7. Кожена мишена с отвор 23 см., 15 метра. Отчитат се само попаденията в отвора. 6 стрели.
 8. Вертикални, тесни сламени мишени, три сектора. 6 стрели.
 9. Бърза стрелба. 15 метра. 40 см. мишена.Минимум 5 изстрела за 30 секунди, максимум неограничен.

Финали, по две серии в дисциплините:

 1. Стрелба по българска, въртяща мишена. При попадение стрелбата се прекратява. 3 стрели.
 2. Традиционна османска мишена ‘‘пута‘‘. 6 стрели.
 3. 60 метра, концентрична мишена 80 см. 6 стрели
 4. Стрелба по керамични гърнета. 30 метра. 6 стрели. При попадение стрелбата се прекратява.
 5. Бърза стрелба. 15 метра.40 см. мишена. Минимум 5 изстрела за 30 секунди. Максимум неограничен.
 6. Концентрична мишена, 20 см. 12 метра. 6 стрели.

Поредноста на дисциплините няма да е същата, както обявената.

Общия сбор изстрели предвидени в квалификациите и финалите е около 110.

Ораганизаторите си запазват правото да променят и редуцират дисциплините, според метереологичните условия и други фактори!

Всички участници трябва да са с традиционни дрехи!

Такса участие 50 лева.

След приключване на квалификациите и обявяване на резултатите, 25% от участниците с най-добър общ резултат във всяка от групите, мъже, жени и деца се класират за финал!

Крайното класиране ще се направи от общия сбор точки от финалните дисциплини, в три групи- мъже, жени и деца. В групите мъже и жени е предвиден награден фонд от 32 000 лева, като за 1-во място е 10000, за 2-ро място 4000 и за 3-то 2000 лева. В група деца наградите ще са предметни.

В програмата на турнира се предвижда и лекторна част с участието на официалните ни гости С. СЕЛБИ и Л. НОВОТНИ!