Събития

МЕЖДУНАРОДЕН СРЕДНОВЕКОВЕН СЪБОР "НОВО НАЧАЛО“

Фестивална Зона на Исторически парк

ТУКПо повод четиригодишнината от  своето откриване, Исторически парк и  „Българска школа за старинни воински изкуства – Величие“ ще бъдат домакини на третото издание на Международен Средновековен събор "Ново начало“, който традиционно се явява кулминационната точка в събитийния календар на туристическия комплекс.

Фестивалната зона край Исторически парк ще се превърне от 24 до 25 юни 2023 г. в сцена на една отминала епоха. Големият фестивал на средновековната култура и начин на живот ще предложи първокласна програма и изобилно разнообразие от всичко.

Сред най-вълнуващите преживявания както за участниците, така и за зрителите са мащабни реконструкторски битки, зрелищни двубои и воинската „Тризна“ – конни и пеши надборвания с оръжие, посветени на бойната слава на предците. Публиката ще настръхне при сблъсъка на мъже и бойни дружини в старобългарските воински игри „Ристание“ и ще провери собствената си сила и храброст в безбройните надпревари.

Предвидени са още състезания за млади таланти и турнир по стрелба с лък за начинаещи.

Гости на фестивала ще бъдат сдружения за историческа реконструкция, свободни воини, майстори занаятчии, музиканти и творци от България, Сърбия, Гърция, Молдова, Румъния, Унгария, Словакия и Полша.

За автентичното изживяване по време на фестивала ще допринесат историческите щандове, работилниците и средновековният пазар. Фестивалните дни ще преминат с дегустации на храни и напитки от епохата и ще предоставят разнообразен поглед върху обичаите от миналото.

Силен акцент се поставя и във вечерната музикална програма. В нея са включени оригинални интерпретации на средновековна музика, модерен средновековен рок, танцови ансамбли, народни песни и шоупредставления.

Фестивалът в Исторически парк е всичко едновременно: фестивал на открито, живо Средновековие и автентично изживяване, а за децата – единствената площадка, където могат да бъдат посветени в български воини.

Зоната на фестивала ще бъде отворена в събота, 24 юни, от 10 ч. до полунощ и в неделя, 25 юни, от 10 до 17,30 ч. Входът за деца над 4 години е 6 лева, възрастните заплащат 12 лева. Посетителите, закупили билет за вход за Исторически парк, ще имат безплатен достъп до Фестивалната зона в рамките на двата дни.

БЪДЕТЕ С НАС!

Международен средновековен събор „Ново начало“ - 24.06 – 25.06.2022г. в Исторически парк, с. Неофит Рилски, общ. Ветрино  очаква своите гости!


Допълнителна информация можете да намерите:ТУК

Подробна програма можете да намерите:ТУК

Общите Условия можете да намерите: ТУК