Събития

Международно състезание със соколи "НЕБЕСНИ БОЙЦИ"

Фестивална Зона

На 11 и 12 март т.г., предстои да бъдем зрители на истински небесен триумф


Древните традиции ще се срещнат със съвременните технологии, а гравитацията ще се пречупи пред погледа на публиката. 

Изпълнявайки маневри с висока трудност соколи и соколари ще дебютират на Фестивална зона край Исторически парк.

Пристигнали от България, Балканите и Близкия изток, птици и треньори, ще демонстрират за първи път пред българската публиката въздушно превъзходство и завидно спортно майсторство.

За мнозина обучението на соколи е спорт на богатия елит. Символ на статус и белег за благородническо потекло, много от соколите струват повече от Ферари, а някой дори се возят в първа класа на елитни авиокомпании.

 Днес в обучението и тренировките на соколите се прилагат старите многовековни традиции, но преследващи нови цели, като победата в конкурси и състезания за високи спортни постижения.

На 11 и 12 март т.г. Фестивална зона на Исторически парк ще си съперничи с Египет, Дубай и дворците на Багдадските халифи. 

Аристократите във въздуха ще заемат места на стартовата линия и  ще полетят в небето със скорост 386 км/час. Крилатите машини на Формула 1, най-бързите състезатели в животинския свят, не само ще премерят ловкост, бързина и спортни качества, но и ще демонстрират на живо, древното наследство.

Номинираните от професионално жури първенци,  ще бъдат отличени с парични и предметни награди, осигурени от домакина и организатор на събитието Исторически парк.

Провеждано под егидата на ,,Българския соколарски съюз‘‘ /БСС/ и ,,Българска школа за старинни войнски изкуства – ВЕЛИЧИЕ‘‘ , състезанието ще  протече в няколко етапа и различни дисциплини.

Гостите на комплекса ще се насладят и на най-новата и вълнуваща атракция на Исторически парк  ,,Джип сафари" - иновативен туристически проект,  който съчетава в себе си  високите скорости и приключенски дух и ще надхвърли очакванията на всеки търсещ  в областта на приключенския туризъм!

Съхранявайки древната традиция за обучение на хищни птици и поддържайки жив духа на старите българи – соколари, туристическият комплекс ИСТОРИЧЕСКИ ПАРК ще се превърне в истински храм на ,,Небесните бойци‘‘.


Спонсори на събитието са Ayama Segutel и Versele-Laga

AYAMA-Segutel предлага най-добрите продукти в съчетание с най-модерната технология в системите за радиолокация на животни, хора и други.

VERSELE-LAGA международен производител на качествени продукти за хранене и грижа за домашните любимци и селскостопански животни.

Партньори на събитието са Български соколарски съюз и Asociația Accipiter Romania.

Български соколарски съюз има за цел да възобнови хилядолетната традиция на соколарството и да обедини хората имащи интерес и желание да станат част от гилдията на соколарите в България.

https://www.ipark.bg/bg-BG/Partners/Details/970

Asociația Accipiter Romania Асоциация за соколарство и защита на хищните птици

Видео към събитието- тук

БЪДЕТЕ С НАС!

СТАНЕТЕ ЗРИТЕЛ НА НЕВИЖДАНО ДОСЕГА ПРЕДСТАВЛЕНИЕ!

„НЕБЕСНИ БОЙЦИ‘‘ ВИ ОЧАКВАТ!