Консултанти на проекта

Проф. Маргарита Ваклинова

Носител на наградата за цялостен принос в археологията „Златен грифон“. Дългогодишен ръководител на археологическото изследване на средновековни обекти у нас, както и на разкопките и социализирането на римския град Никополис ад Нестум край с. Гърмен, община Гоце Делчев.

 

Проф. Хитко Вачев
Проф. д-р Хитко Вачев. Започва научната си през 1985 г. като уредник-археолог в Окръжен исторически музей В. Търново. През 2013 г. му е присъдена академична степен професор. Хоноруван преподавател във ВТУ. Работил над храмове и манастирски комплекси в Арбанаси и Царевец. Участвал е в проучванията на Перперикон. От 2008 г. е един от ръководителите на археологически проучвания на манастирския и митрополитски комплекс при църквата “Св. св. Петър и Павел” и храма “Св. Иван
Рилски” във Велико Търново. Изготвил е 112 научни публикации, от които 5 монографии. От 2006 г. е главен редактор към Регионален исторически музей Велико Търново, а от 2007 г. и отговорник за научно-изследователската дейност. Член на Съюза на учените в България. Удостоен с наградата „Златен грифон“ на Министерство на културата за археологически постижения през 2014 г.

Проф. Иван Маразов
Проф. Иван Маразов е изтъкнат изкуствовед, политик, културолог и траколог. Завършил е изкуствознание в Института „Репин“ в Санкт Петербург. Бил е директор на Института по изкуствознание (1988-1991) и министър на културата (1996-1997). Преподавател в Нов български университет. Организира изложби на тракийското изкуство в Япония и САЩ. Автор на значими трудове, между които „Мит, ритуал и изкуство в древна Тракия“, „Тракийският воин“, студии за известни художници.

Доц. Николай Нинов

Доц. Николай Нинов – доцент по скулптура във ВСУ ”Черноризец Храбър”. Съосновател и управител на “Трежър” ООД – най-голямата фирма в България за представителни подаръци, предмети на изкуството, интериор и екстериор на тракийска и средновековна българска тематика.

 

 

consultantsМилен Петров
Милен Петров завръшва висшето училище ВВОВУ „Васил Левски“ – гр. В. Търново, випуск 1996, офицер от свързочни войски, специалност съобщителна техника. През 1993 година като курсант във ВВОВУ „Васил Левски” започва да тренира Айкидо в клуб „Калоян“ – гр. В. Търново, под ръководството на Мартин Тодоров, впоследствие основател и председател на Български Айкидо Съюз. През 2002 година защитава първата си майсторска степен пред Генералния секретар на Айкидо Хомбу Доджо, Шихан Масатаке Фуджита. В периода oт 2003 до 2007 година е помощник-инструктор в Шиюкан доджо гр. Сливен и инструктор в регионалния клон на същото в гр. Ямбол.
През 2006-2009 година участва активно и подпомага дейността на Прабългарска школа за оцеляване „Багатур“, основана и ръководена от Райчо Гънчев. Там започва и заниманията си по стрелба с лък, както и конна езда при забележителния национален състезател и треньор Нина Янкова.
В края на 2010 година страстта му към оръжията и историята го отвежда и във Фехтовална академия Васил Етрополски- гр. София.
През 2013 година става един от учредителите на създадената от Мирослав Лисичков първа българска Школа по Средновековна фехтовка – „МОТUS“.
През същата 2013 година започва активно да се занимава и с традиционния тайландски бокс Муай-Тай в клуб GLORYS GYM – гр. Сливен, ръководен от Николай Велчев. Възпитаник е и на създадената през 2016 година Школа по стрелба от кон „Живата стрела – България“, основана и ръководена от Димитър Труканов, днес носител на призове от множество международни турнири по конна стрелба.
През 2015 година Милен Петров учредява „Клуб за средновековни военни изкуства Ратина“, чиято дейност е насочена към пресъздаване на средновековната бойна култура на българите през ранното средновековие. Под негово ръководство клубът участва в множество значими фестивали и възстановки свързани с пресъздаване и оживяване на българската история.
Като дългогодишен изследовател на средновековната българска история и култура, Милен Петров е и автор на няколко научни публикации, свързани с оръжезнанието и военното дело на българите:
Милен Петров
– Съвременни реплики на ранносредновековни саби – Международна конференция Военни експедиции, въоръжение и снаряжение (Античност и Среновековие) Варна 2009;
Милен Петров, Николай Хрисимов.
– Сабята от гроб №27 на старобългарския некропол при Нови.Пазар/ България, българите и Европа-Мит, история, съвремие. Т.IV. В.Търново 2011, стр.355-370.;
Николай Хрисимов, Милен. Петров
– Данни за мъжкото облекло от периода на Първото българско царство (Data concerning men’s clothing at the time of the First Bulgarian kingdom) (with English and Russian summaries). – Дриновски сборник. т.5, Харков-София, 2012, с. 94-111 (with Milen Petrov.; В. А. Ишаев. илюстрации М.Петров ,,Ранний образец восточноевропейского средневекового панциря (Защитный доспех из разкопок в Карснодарском крае)/ КСИА вып.228.2013, с.191-199. илюстрации Милен.Петров”.
Милен Петров е и автор на първото по рода си практическо пособие за работа с хладно клиново оръжие, „Ръководство по саблен бой“, в което са вплетени както практическия му опит и умения, така и дългогодишните му изследвания върху запазените във военните ни архиви устави и инструкции на българската кавалерия от края на 19 век.
Милен Петров се присъединява към екипа на Исторически парк- АД, като Ръковдител на отдел културни дейности. Работата му е свързана с пресъздаване на средновековното облекло и въоръжение на българите, участието във фестивали и турнири, както и организиране на същите на територията на Исторически Парк. Ръководи проектите по изграждане на ранносредновековното българско селище („Прабългари“ и „Славяни“) и училище по военни изкуства и участва в проект по изграждане на бъдещата конна база, която да подпомага дейността на Исторически Парк. Автор е на проекта за паметник на Кубрат и синовете му, а също и инициатор на създаването на ново сдружение за исторически реконструкции, „Величие“, което пресъздава и оживява българската история, както на територията на Парка така и в цялата страна.

consultantsНина Янкова Нанкова
Нина Янкова е родена на 10.05.1974 в гр. Стара Загора. От най-ранна възраст изпитва силно влечение към конете и конния спорт, което предопределя впоследствие живота и професионалната и кариера. Първия и контакт с благородните животни е през 1985 г.
През 1987 г. Нина Янкова вече е състезател в младша възраст към отбор „Електрон“ ДЗУ – Стара Загора. Завършва средно специално-образование през 1991 г. с профил „Конен спорт“. Присъединява се към отбора по прескачене на препятствия към Тракийски университет – гр. Стара Загора. Уменията и упоритата работа и спечелват титулярно място там в и в националния отбор на България.
След като през 1995 г., конния спорт в България изпада в криза, Нина Янкова получава покани да се състезава професионално зад граница. Спира се на предложение на клуб по конна езда от гр. Бурса, Турция. Там получава признание и успешно гради кариера на състезател от международна класа.
През 1999 г. по покана на Тодор Гергов, Нина Янкова се завръща в България. Започва работа в конна база в с. Войводиново.
Активно се състезава и упражнява методическа дейност при подбор, обучение и подготовка на състезателни коне до 2000 г. Известно време прекарва в Германия, където консултира и подпомага немски клубове и състезатели по конна езда.
Участва в многобройни демонстрации и подготовка на коне и ездачи към школата. Там в Нина Янкова възниква и се развива интереса към древните военни умения и бойните тактики на българите.Системната работа в тази посока скоро я превръщат в отличен стрелец с лък от
кон и от земя. Усвоява умения за боравене и с други оръжия от прабългарския арсенал.
През 2005 г. Нина Янкова успешно завършва курс за работа с деца и възрастни с увреждания към НСА. Специализира в областта на хипотерапията. За период от над 5 години под наставничеството й десетки деца и възрастни, притежаващи различна форма на физически и ментални увреждания получават нужното внимание, шанс да превъзмогнат здравословните си проблеми и се научават да приемат по-решително съдбата си.
През 2010 г. след персонална покана от международен колектив от експерти, Нина Янкова участва в семинар за специализация по терапевтична езда във Варшава, Полша. На база опита, който придобива в терапията на хора с увреждания, през 2011 г. Българският олимпийски комитет й възлага изключително отговорна, но и тежка задача. Нина Янкова трябва да подготви в кратки срокове състезатели от България за дебютно участие в Special Olympics Games в Атина, Гърция. В дисциплините по конен спорт на това издание същата година вземат участие 125 атлети от 40 държави по света.
Въпреки малкото време за подготовка и ограничените средства, под ръководството на своя треньор, българските атлети Михаела Иванова и Аспарух Василев завоюват призови отличия – два златни медала, един бронзов и две почетни класирания на четвърто и пето място в различни дисциплини.
От 2012 г. Нина Янкова се включва като участник в редица международни състезания по традиционна стрелба с лък от кон, както и земна стрелба с лък, на които представя страната ни.
През 2014 г. Нина Янкова става управител на конна база в гр. Мъглиж, където под нейно ръководство се подготвят млади състезатели по конна езда и се провеждат занятия по хипотерапия. Година по-късно, през 2015 основава група по традиционна стрелба с лък „Сива“, която участва в редица събития и прояви от ежегодния календар на българските исторически възстановки и реконструкции.
Нина Янкова се присъединява към проект Исторически парк през 2017 г. Тя е един основните инициатори и разработчици на проекта за конна база към историческия атракцион.

consultantsМартин Митев
Мартин Митев е роден на 24.11.1996 година в гр. Сливен.
Като ученик в гр. Сливен, Мартин Митев започва да тренира Айкидо в Шиюкан доджо – Сливен под ръководството на Радостин Маринов Сенсей. В периода 2006-2009 година участва активно в тренировъчните лагери на ,,Прабългарска школа за оцеляване Багатур, където започва и заниманията си по стрелба с лък и конна езда при забележителния национален състезател и треньор Нина Янкова. По същото време, интересът му към историята и животинския свят го срещат и с най-голямата му страст – хищните птици. Едва десет годишен става най-младия член на соколарската гилдия и започва да работи с птици под ръководството на опитни соколари като Пламен Паскалев от гр. Бургас и Милен Боев от гр. Варна. В младежка възраст, влечението му към спорта го превежда през школите по джудо и клуб по ММА „Анаконда“, в родния му град, където през 2011 година печели и първия си медал от Републиканско състезание. През 2013 година започва активно да се занимава и с традиционен тайландски бокс Муай-Тай в клуб GLORYS GYM – гр. Сливен, ръководен от Николай Велчев. През 2015 година след завършване на средното си образование започва работа като аниматор по стрелба с лък, езда и обучение на хищни птици към крепост Туида – гр. Сливен.
През 2015 година Мартин Митев става един от учредителите на „Клуб за средновековни военни изкуства Ратина“ – гр. Сливен. Като негов активен член и служител в крепост Туида, през периода 2015- 2018 година участва дейно в множество събития свързани с пресъздаване и оживяване на българската история.
Мартин Митев се присъединява към екипа на Исторчески парк – АД през настоящата 2018година. Дейността му е свързана с оживяване на историята, посредством демонстрации, открити уроци и интрактивни занимания с гости и посетители на Неолитно селище – с. Неофит Рилски и бъдещия Исторически парк.
Мартин Митев е член на Българския соколарски съюз и един от учредителите на „Сдружение за въздигане на българските бойни традиции – Величие“ към Исторически Парк, като личния му принос към дейността на последния е свързана именно с развитието и съхранението на една древна традиция, каквато е соколарството или изкуството за обучение и лов с хищни птици.
 

Instagram logo

На Трежър ООД е поверено цялостното художественото изпълнение на проекта Исторически парк. Трежър ООД е единствената фирма в България с доказана професионална експертиза и пресъздаване на автентичност в направленията: история, археология, скулптура, туризъм.
Фирмата е лидер в изработката на предмети на изкуството, представителни подаръци на българска и тракийска тематика, копия на антични вещи и съкровища, възстановяване на исторически артефакти, изработка на функционална скулптура с исторически мотиви, интериорен и екстериорен дизайн и други възстановки с подобна насоченост.