Консултанти на проекта

Проф. Маргарита Ваклинова

Носител на наградата за цялостен принос в археологията „Златен грифон“. Дългогодишен ръководител на археологическото изследване на средновековни обекти у нас, както и на разкопките и социализирането на римския град Никополис ад Нестум край с. Гърмен, община Гоце Делчев

Проф. Хитко Вачев
Проф. д-р Хитко Вачев. Започва научната си през 1985 г. като уредник-археолог в Окръжен исторически музей В. Търново. През 2013 г. му е присъдена академична степен професор. Хоноруван преподавател във ВТУ. Работил над храмове и манастирски комплекси в Арбанаси и Царевец. Участвал е в проучванията на Перперикон. От 2008 г. е един от ръководителите на археологически проучвания на манастирския и митрополитски комплекс при църквата “Св. св. Петър и Павел” и храма “Св. Иван
Рилски” във Велико Търново. Изготвил е 112 научни публикации, от които 5 монографии. От 2006 г. е главен редактор към Регионален исторически музей Велико Търново, а от 2007 г. и отговорник за научно-изследователската дейност. Член на Съюза на учените в България. Удостоен с наградата „Златен грифон“ на Министерство на културата за археологически постижения през 2014 г.

Проф. Иван Маразов
Проф. Иван Маразов е изтъкнат изкуствовед, политик, културолог и траколог. Завършил е изкуствознание в Института „Репин“ в Санкт Петербург. Бил е директор на Института по изкуствознание (1988-1991) и министър на културата (1996-1997). Преподавател в Нов български университет. Организира изложби на тракийското изкуство в Япония и САЩ. Автор на значими трудове, между които „Мит, ритуал и изкуство в древна Тракия“, „Тракийският воин“, студии за известни художници.

Доц. Николай Нинов

Доц. Николай Нинов – доцент по скулптура във ВСУ ”Черноризец Храбър”. Съосновател и управител на “Трежър” ООД – най-голямата фирма в България за представителни подаръци, предмети на изкуството, интериор и екстериор на тракийска и средновековна българска тематика.

 

 

На Трежър България е поверено цялостното художественото изпълнение на проекта Исторически парк. Трежър България е единствената фирма в България с доказана професионална експертиза и пресъздаване на автентичност в направленията: история, археология, скулптура, туризъм.
Фирмата е лидер в изработката на предмети на изкуството, представителни подаръци на българска и тракийска тематика, копия на антични вещи и съкровища, възстановяване на исторически артефакти, изработка на функционална скулптура с исторически мотиви, интериорен и екстериорен дизайн и други възстановки с подобна насоченост.