Етапи в Исторически парк

Първи етап – праистория и зона за отдих

Комплексът ще ви даде възможност да се насладите на най-автентичната спрямо досегашните изследвания и открити доказателства възстановка. С любезното съдействие и подкрепа на нашите консултанти-археолози и историци ще научим повече относно достоверността на пресъздадените факти.

Ще имате възможността да видите какви са били оръдията на труда, облеклата, интериора на къщите, храната, с която са се препитавали. Според археолозите това е най-близката като автентичност възстановка спрямо досегашните доказателства и изследвания. Не на последно място ще се докоснете до прототип на най-старото обработено злато в света, открито на територията на град Варна и първият открит златен жезъл – символ на царската власт. Намереното най-старо злато в света свидетелства, че първите цивилизации са се зародили именно по нашите земи. ИП ще покаже точно тези най-ранни стъпки в развитието на човечеството, а всеки посетител ще може реално да проследи как се е случил този процес.

Всеки посетител ще може да проследи демонстрация как са се използвали оръдията на труда, да провери своите умения, да вкуси от традиционната за периода кухня или да се наслади на разходка покрай езерото в Парка.

При реализацията на проекта на този етап се предвижда да бъдат изградени следните зони и обекти:

• Паркинг;

• Вход / крепост „Баба Вида“;

• Древно селище (неолитни и халколитни жилища);

• Тракийска епоха – Тракийски дворец и три тракийски гробници;

• Епоха Прабългари;

• Епоха Славяни;

• Заведение с автентична кухня;

• Детска зона за забавление;

• Зона за интерактивни игри;

• Езеро.

След периода на халколита и неолита в ИП ще можете да се докоснете до тракийския период, чието развитие обхваща бронзовата и желязна ера. В тази зона гостите на Парка ще наблюдават пълноразмерни възстановки на тракийски храм на Богинята майка, отделен тракийски тюрзис (дворец), военни помещения и три гробници. За първи път в света туристите ще имат шанса да се запознаят отблизо с културата на траките.
След тях пътят превежда посетителя през римската епоха, представена чрез античен театър, агора (площад) и римска вила с имплувиум (басейн), за да премине към укрепено славянско селище и прабългарски стан с всички характерни атрибути.

Instagram logo

Галерии

За Исторически парк в Bulgaria On Air

19.04.2017

Начало на строителството

19.04.2017

Предварителни визуализации

19.04.2017

На Трежър ООД е поверено цялостното художественото изпълнение на проекта Исторически парк. Трежър ООД е единствената фирма в България с доказана професионална експертиза и пресъздаване на автентичност в направленията: история, археология, скулптура, туризъм.
Фирмата е лидер в изработката на предмети на изкуството, представителни подаръци на българска и тракийска тематика, копия на антични вещи и съкровища, възстановяване на исторически артефакти, изработка на функционална скулптура с исторически мотиви, интериорен и екстериорен дизайн и други възстановки с подобна насоченост.