Зони в Исторически парк

Втори етап – първо българско царство

Втората исторически зона, която ще могат да видят посетителите на Испорически парк, е на „Първото българско царство“. Там ще бъде изградена и представена автентична пищна възстановка на двореца в град Преслав с емблематичната крепостна стена, скрипториум, казарми, пазар, царска беседка, ранна православна църква и дворцов комплекс. Посетителите ще се докоснат до Първото българско царство, което освен една от най-силните държави в Европа, е било и най-големия славянски културен център. Ще могат да се насладят на уникална култура, съчетание между византийската и прабългарската, която не се среща никъде по света. Ще узнаят как е създадена първата славянска писменост, на която общуват толкова много народи. Ще могат и сами да се опитат да пишат като предците ни.

Зона „Първо българско царство“ представлява пищна възстановка на архитектурата на Първото българското царство и двореца в Преслав с емблематична крепостна стена, скрипториум, казарми, пазар, царска беседка, ранна православна църква и дворцов комплекс. Първото българско царство е характерно с развитието на византийската и прабългарска култура и създаването на славянска писменост.

Историческата част на парка ще завършва със зона „Второ българско царство“, в която ще е изградена част от крепостна стена с три типа кули – открита бойна кула, закрита бойна кула и кула-тъмница, зад които се простират дворцов комплекс, царска православна църква и административна сграда. Посетителите ще се запознаят с вид архитектура, непозната по онова време в света. Хората ще могат да опитат продукти и подправки от онези времена.

В парка са предвидени заведения за отдих, красиво езеро с прилежащо парково пространство, зона за интерактивни занимания, включваща конна езда, стрелба с лък, уроци по антична и средновековна фехтовка, както и много други исторически обосновани занятия. Отделен детски кът с тематични игри и забавления ще подсигурява доброто настроение на най-малките. За да бъде пълноценно приключението, на разположение на посетителите ще бъдат ресторанти с традиционна (тракийска, римска, прабългарска, славянска) кухня и етномотиви, кино с късометражни авторски прожекции на историческа тематика, както и зона за автентични сувенири, част от които са монети, старинни чаши и скулптури.

През този етап към вече изградената част ще бъде включена зона „Първо българско царство“. С нея ще се добави значим щрих към историческата последователност на експозициите в парка.

Официалното откриване на втория етап е планирано за пролетта на 2020 г.

На всички посетители, които посещават ИП за първи път, ще се предлага клубна „Сребърна карта“. Чрез нея на гостите на парка се предоставят промоционални отстъпки за следващи посещения по условията, валидни в момента на издаването ѝ. Картата е поименна и позволява промопакетите да се използват единствено от нейния притежател. С нея той получава правото да ползва ценовите условия за вход от периода на първоначалното си посещение през следващите години или до момента на анонсиране на нови пазарни условия.

На Трежър България е поверено цялостното художественото изпълнение на проекта Исторически парк. Трежър България е единствената фирма в България с доказана професионална експертиза и пресъздаване на автентичност в направленията: история, археология, скулптура, туризъм.
Фирмата е лидер в изработката на предмети на изкуството, представителни подаръци на българска и тракийска тематика, копия на антични вещи и съкровища, възстановяване на исторически артефакти, изработка на функционална скулптура с исторически мотиви, интериорен и екстериорен дизайн и други възстановки с подобна насоченост.