Етапи в Исторически парк

Втори етап – първо българско царство

Втората исторически зона, която ще могат да видят посетителите на Испорически парк, е на „Първото българско царство“. Там ще бъде изградена и представена автентична пищна възстановка на двореца в град Преслав с емблематичната крепостна стена, скрипториум, казарми, пазар, царска беседка, ранна православна църква и дворцов комплекс. Посетителите ще се докоснат до Първото българско царство, което освен една от най-силните държави в Европа, е било и най-големия славянски културен център. Ще могат да се насладят на уникална култура, съчетание между византийската и прабългарската, която не се среща никъде по света. Ще узнаят как е създадена първата славянска писменост, на която общуват толкова много народи. Ще могат и сами да се опитат да пишат като предците ни.

Зона „Първо българско царство“ представлява пищна възстановка на архитектурата на Първото българското царство и двореца в Преслав с емблематична крепостна стена, скрипториум, казарми, пазар, царска беседка, ранна православна църква и дворцов комплекс. Първото българско царство е характерно с развитието на византийската и прабългарска култура и създаването на славянска писменост.

Историческата част на парка ще завършва със зона „Второ българско царство“, в която ще е изградена част от крепостна стена с три типа кули – открита бойна кула, закрита бойна кула и кула-тъмница, зад които се простират дворцов комплекс, царска православна църква и административна сграда. Посетителите ще се запознаят с вид архитектура, непозната по онова време в света. Хората ще могат да опитат продукти и подправки от онези времена.

В парка са предвидени заведения за отдих, красиво езеро с прилежащо парково пространство, зона за интерактивни занимания, включваща конна езда, стрелба с лък, уроци по антична и средновековна фехтовка, както и много други исторически обосновани занятия. Отделен детски кът с тематични игри и забавления ще подсигурява доброто настроение на най-малките. За да бъде пълноценно приключението, на разположение на посетителите ще бъдат ресторанти с традиционна (тракийска, римска, прабългарска, славянска) кухня и етномотиви, кино с късометражни авторски прожекции на историческа тематика, както и зона за автентични сувенири, част от които са монети, старинни чаши и скулптури.

Instagram logo

На Трежър ООД е поверено цялостното художественото изпълнение на проекта Исторически парк. Трежър ООД е единствената фирма в България с доказана професионална експертиза и пресъздаване на автентичност в направленията: история, археология, скулптура, туризъм.
Фирмата е лидер в изработката на предмети на изкуството, представителни подаръци на българска и тракийска тематика, копия на антични вещи и съкровища, възстановяване на исторически артефакти, изработка на функционална скулптура с исторически мотиви, интериорен и екстериорен дизайн и други възстановки с подобна насоченост.